IFC підтримує Укргазбанк для збільшення обсягів фінансування «зелених» проєктів

IFC, підрозділ Групи Світового банку, підтримує Укргазбанк на його шляху до приватизації та збільшення фінансування проєктів у сфері сталої енергетики та енергоефективності, включно з проєктами малих та середніх підприємств.

Укргазбанк стане першим приватизованим великим державним банком в Україні. Кредит IFC у розмірі 30 мільйонів євро створить умови для трансформації банка, оскільки IFC матиме можливість конвертувати кредит у частку в капіталі. З 2017 року IFC допомогла Укргазбанку підготуватися до приватизації через вдосконалення його корпоративного управління, комерціалізацію операцій та зменшення участі держави у прийнятті рішень. Належне корпоративне управління, професійна діяльність та фокус на стійкому фінансуванні допоможуть Укргазбанку слугувати прикладом для майбутньої приватизації банків в Україні.

Україна є однією з найбільш енергоємних світових економік, що частково пояснюється великою промисловою базою із переважно застарілими технологіями виробництва. За останні 20 років країна долучилась до низки глобальних кліматичних ініціатив і зараз прагне підвищити енергоефективність у різних галузях економіки, а також збільшити частку відновлюваних джерел енергії в енергетичному балансі. Кредит IFC допоможе досягти цієї мети, надаючи фінансування на модернізацію українського бізнесу, яка допоможе скоротити енерговитрати та зменшити негативний вплив на навколишнє середовище.

«Ми вдячні IFC за багаторічне партнерство і високо цінуємо рішення стати нашим інвестором. Це важливий крок у процесі приватизації Укргазбанку та в напрямі скорочення частки держави в банківському секторі. Ми впевнені, що завдяки цьому партнерству будуть впроваджені передові світові практики, що, безумовно, зробить Укргазбанк ще кращим та зручнішим для наших клієнтів і партнерів», — сказав Андрій Кравець, Голова Правління АБ «Укргазбанк».

«Вихід держави з капіталу Укргазбанку є одним із завдань Міністерства фінансів в рамках реалізації стратегії реформування державного банківського сектору. Сьогодні ми зробили один з ключових кроків для досягнення цієї цілі. Крім того, реалізація даної транзакції є виконанням одного із зобов’язань України в рамках спільної з МВФ програми Stand-by. Це також стане потужним сигналом для всіх інвесторів, що країна виконує свої зобов’язання з реформування банківського сектору України та побудови сталої банківської моделі, заснованої на кращих світових практиках», - зауважив Міністр фінансів України Сергій Марченко.

Стефані фон Фрідербург, виконуюча обов’язки Керуючого директора та Виконавчого віце-президента IFC, коментує: «Ми раді продовжувати багаторічне партнерство з Укргазбанком та підтримати цей поворотний етап у банківському секторі України. Наше фінансування має на меті допомогти Укргазбанку підготуватися до приватизації та стати прикладом для наслідування у сфері зеленого фінансування. Водночас наші спільні зусилля сприятимуть стійкому відновленню України завдяки більш ефективним інституціям та збільшенню участі приватного сектора».

Консультативна робота, яку IFC надавала з 2016 року в партнерстві з Федеральним міністерством фінансів Австрії та Міністерством економічних питань та кліматичної політики Нідерландів, допомогла Укргазбанку стати першим банком з кліматичного фінансування в Україні. Крім того, оскільки банк є установою, через яку видається фінансування Фонду енергоефективності України, заснованого в партнерстві з Європейським Союзом та Німеччиною, IFC допомогла Укргазбанку розробити продукти, що дають можливість об'єднанням власників багатоквартирних будинків здійснювати заходи з підвищення енергоефективності у своїх оселях.

Консультативна допомога у сфері надання банківських послуг для МСП у партнерстві зі Швейцарським державним секретаріатом з економічних питань (SECO) допомогла банку збільшити кредитний портфель МСП у 2,5 рази, перетворивши його на провідний банк, що обслуговує цей сегмент. З 2017 року в рамках Глобальної програми торгового фінансування IFC банк підтримав транскордонні торговельно-фінансові операції на суму понад 105 мільйонів доларів США, підтримуючи імпорт та експорт товарів, що мають вагоме значення для економіки України.

Партнерство IFC з Укргазбанком також є частиною роботи в напрямі залучення приватних інвестицій у фінансовий сектор України та стимулювання економічного зростання країни.

IFC

IFC, підрозділ Групи Світового банку, є найбільшим глобальним інститутом розвитку, діяльність якого сфокусована на приватному секторі ринків, що формуються. Ми працюємо у понад 100 країн, використовуючи наш капітал, експертизу та вплив для створення ринків та можливостей у країнах, що розвиваються. У 2020 фінансовому році ми інвестували $22 мільярди в приватні компанії та фінансові інститути країн, що розвиваються, посилюючи здатність приватного сектору подолати бідність та підвищити загальний добробут. Додаткова інформація: www.ifc.org.

Лишаймося на зв’язку

Укргазбанк

Укргазбанк — це універсальний український банк із фокусом на зеленому фінансуванні, що має загальнонаціональну мережу з 270 відділень із понад 4 тисячами співробітників, які обслуговують більше ніж 2,2 мільйони фізичних осіб та понад 75 000 корпоративних клієнтів та МСП. Це четвертий найбільший банк України за обсягом активів із ринковою часткою 9%. Банк зосереджується на фінансуванні проєктів, які сприяють ефективному використанню ресурсів, скороченню викидів CO2 та розвитку відновлюваних джерел енергії. Наразі банк є лідером у фінансуванні об'єктів чистої енергетики в Україні, понад третину портфеля якого припадає на зелені позики. Зелені проєкти, що фінансуються банком, сприяють зменшенню викидів вуглецю більш як на 1,4 млн тонн на рік.

Додаткова інформація про партнерів IFC у питаннях розвитку:

25.01.2021