УКРГАЗБАНК з Європейським інвестиційним банком та Європейським інвестиційним фондом нададуть на розвиток українського МСБ 50 млн євро

УКРГАЗБАНК став одним з перших в Україні банків, що підписав угоду про гарантійне забезпечення відповідно до ініціативи EU4Business з Європейським інвестиційним банком та Європейським інвестиційним фондом на підтримку кредитування українських підприємців малого та середнього бізнесу у розмірі 50 млн євро.

У рамках Гарантійного механізму Європейський інвестиційний банк надаватиме на користь УКРГАЗБАНКУ гарантію часткового покриття ризику за кредитами МСБ.

Фінансування планується спрямувати на підтримку проектів енергоефективності, відновлюваної енергетики та соціально-економічної інфраструктури.

За словами Голови Правління УКРГАЗБАНКУ Кирила Шевченка, підписання угоди є важливим не лише для державного Банку та його клієнтів, а й для ефективного розвитку економіки України, адже гарантована транзакція відкриє додаткове фінансування для українських підприємців малого та середнього бізнесу, а у перспективі – для підтримки нових робочих місць та нових бізнес-можливостей в Україні.

«Як державна фінустанова УКРГАЗБАНК завжди сприяє розвитку українського бізнесу. Ми постійно вдосконалюємо і працюємо над новими заходами щодо стимулювання розвитку бізнесу і надання йому більшої свободи та можливостей. Вже зараз кредитний портфель клієнтів МСБ УКРГАЗБАНКУ становить 1,8 млрд грн, з них більше 800 млн грн видано за ЕКО-напрямом. Підписання Гарантійної угоди з Європейським інвестиційним банком та Європейським інвестиційним фондом на суму 50 млн євро дозволить УКРГАЗБАНКУ спростити доступ до фінансування для українських підприємців малого та середнього бізнесу і сприятиме подальшим інвестиціям в економіку нашої держави», - наголосив Голова Правління УКРГАЗБАНКУ Кирило Шевченко.

Відповідно до умов угоди, Гарантія частково покриватиме збитки УКРГАЗБАНКУ за невиконаними вчасно зобов’язаннями із сплати основного боргу та процентів за кожним включеним у гарантований портфель кредитом, наданим прийнятним МСП. Прийнятні кредити МСБ будуть покриватися гарантією  у розмірі не більшому ніж 70% від заборгованості по  кожному кредиту, але у межах максимальної суми покриття, що складатиме 25% від гарантованої суми всіх кредитів, включених до гарантованого портфелю.

Директор Департаменту управління мандатами в ЄІБ Крістоф Кун зазначив, що підписання угоди з державним банком допоможе збільшити частку МСБ у виробництві ВВП в Україні.

«Покращення доступу малого та середнього бізнесу до довгострокового фінансування є ключовим фактором для зміцнення позиції та посилення конкуренції цього важливого сектору української економіки. Ця операція сприятиме диверсифікації національної економіки та допоможе збільшити частку МСП у виробництві ВВП в Україні», - підкреслив Крістоф Кун.

Довідка: Європейський інвестиційний банк і Європейський інвестиційний фонд об'єднує зусилля з Європейським Союзом для зміцнення економічного розвитку країн, які підписали Угоди про Асоціацію з ЄС. Європейський інвестиційний банк і фонд надають фінансову та технічну підтримку для представників МСБ.

16.11.2017